Joost Nauta

Joost Nauta is founding father van Bordercross Foundation. Door een spierziekte kan Joost slechts twee vingers bewegen. Ondanks zijn volledige afhankelijkheid van goede zorg, is hij maatschappelijk zeer actief. Hij leidt een eigen bedrijf in de zorg en geeft trainingen voor maatschappelijke organisaties, commerciële organisaties en overheidsinstellingen. Voor de deelnemende jongeren is hij een onmisbare inspiratiebron. Als kind verdronk Joost twee keer bijna. Daarna bleef hij ver uit de buurt van water, tot hij zó baalde van zijn eigen angst (hij durfde zelfs niet meer in bad) dat hij, letterlijk, de sprong in het diepe waagde. Hij ging een grens over en overwon daarmee zichzelf.  

“Als je lichaam het niet doe, moet je geest extra sterk zijn.”

Deze ervaring, gekoppeld aan zijn drang naar meedoen, presteren en zingeving in zijn leven, maakten dat Joost besloot zijn weg naar grensverlegging, bevrijding en (zelf)beeldvorming te delen met anderen. Zo zijn de onderwater­activiteiten voor chronisch zieke en gehandicapte tieners ontstaan.

In 1999 richtte Joost Nauta de Bordercross Foundation op. In het jongerenproject Bordercross Academy nemen jongeren met een chronische ziekte of beperking deel aan een mentaal trainingsprogramma, een openwater-duikcursus en een duikexcursie op het eiland Curaçao. Daar leren chronisch zieke en gehandicapte kinderen hun grenzen ontdekken en ze op een positieve manier te overschrijden. Tijdens een spetterende, zelfstandige vakantie werken zij aan hun mentale weerbaarheid door een werkelijk grensverleggende ervaring. Het doel hiervan is de door hen opgedane innerlijke kracht te gaan toepassen in het dagelijks leven.

Het uitgangspunt van Bordercross Academyis: succesvol zijn met een handicap of functiebeperking is topsport. Daarom maakt de Academy gebruik van mentale trainings­technieken uit de sportwereld.

 

Sponsors

Sponsor 1 Sponsor 2 Sponsor 3